Wanneer gebruik je de oversla-lijst?
Je kunt LiNT bepaalde woorden laten overslaan bij de analyse op bekendheid. Ze tellen dan niet mee in de gemiddelde woordfrequentie van je teksten, en worden ook niet meer als onbekend gemarkeerd bij Bekijk uw tekst. Dit kan handig zijn voor minder bekende woorden die je organisatie moeilijk kan vermijden. Het gaat dan dus om specialistische woorden. In teksten over landbouw kan het bijvoorbeeld nodig zijn om te spreken over vanggewassen en bemestingsnormen. En gemeentes kunnen niet heen om woorden als identiteitskaart en verblijfsdocument.
Zulke woorden kun je dus laten overslaan. Wees wel voorzichtig met de oversla-lijst.
- Zet een woord niet te snel in de lijst. Moeilijke woorden die door LiNT niet gezien worden, maken de LiNT-resultaten minder betrouwbaar. LiNT ziet de tekst dan als makkelijker dan hij is. Dus als een moeilijk woord enigszins vermijdbaar is, moet het niet in de oversla-lijst. Een woord als equivalent hoort bijvoorbeeld niet in de oversla-lijst.
- Als je een woord in de lijst zet, zorg er dan voor dat er toelichting beschikbaar is op woorden uit de oversla-lijst. Dat kan in woorden of in beelden. Identiteitskaart kan bijvoorbeeld in een afbeelding worden toegelicht.
Hoe maak je de oversla-lijst?
- In LiNT zie je op de pagina waar je teksten kunt invoeren in een project, een knop genaamd Woorden overslaan. Klik hierop en je krijgt een leeg invoerscherm te zien waar je woorden in kunt zetten.
- Zet de woorden steeds op een nieuwe regel, zoals hieronder te zien is in het voorbeeld.
- Je kunt de woorden intikken of inplakken; druk op Opslaan als je klaar bent. Je kunt ze ook als bestand uploaden met de knop Woordenlijst uploaden onderaan het invoerscherm.
- De oversla-lijst geldt voor één project. Woorden die in meerdere projecten genegeerd moeten worden, zet je in een csv- of .txt- bestand (in Word heet dat laatste formaat Tekst zonder opmaak). Dat bestand kun je per project uploaden.
- De oversla-lijst werkt met woordlemma’s. Zo’n lemma dekt een woord in al zijn vormen. Je hoeft een woord dus maar één keer op te nemen. Als je lezen in de lijst zou zetten, worden lezen, lees, leest, gelezen en lezend overgeslagen; en als je boot in de lijst hebt staan, worden boot, boten, bootje en bootjes overgeslagen.
Voorbeeld oversla-lijst
lezen
boot
identiteitskaart
verblijfsdocument
bemestingsnormen
vanggewassen